top of page

Kost och Hälsa

Grösaks Hjärta_redigerad.jpg

Näringsämnen i livsmedel gör det möjligt för kroppens celler att utföra de funktioner som de ansvarar för. Näringen är viktigt för tillväxt, samt för att utveckla och bibehålla kroppsliga funktioner. Det innebär att en brist på ett näringsämne leder till att din kropps funktioner blir lidande.

Näringsintaget ska alltså på regelbunden basis möta det behov som styr cellernas aktivitet. Gör det inte det så bromsas de metaboliska processerna eller avstannar helt.

Du behöver alltså näring för att förse kroppen med information om hur den ska fungera. 

Kopplingen mellan mat och sjukdomar

Forskarna vet idag att utvecklingen av en rad olika sjukdomstillstånd, såsom depression, typ 2-diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och vissa cancersjukdomar, delvis är kopplade till kosten. Det vill säga näringsfattig kost som leder till biologisk dysfunktion. 

hellogreensmoothie460x330.jpg

supersmoothie 

Vad är supermat

Supermat är kost som innehåller höga eller extremt höga halter av näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter och hälsosamma fettsyror. Tack vare den höga halten av näringsämnen har supermat en extremt positiv effekt på hälsan och kan bidra till att stärka immunförsvaret, öka våra fysiska presentationer, läka den obalans som uppkommit . Frukter, bär,  grönsaker, nötter frön, olivolja och kokosfett har erkänts som supermat.

Rawfood-Används som läkemedel

Enligt rawfood-dieten ska inte råvarorna hettas upp till mer än högst 42 grader anledningen är att man vill bevara maximalt med näring. Det är vanligt att blötlägga nötter och fröer för att maten ska ”väckas till liv”. Livsmedlen blir på så sätt mer lättsmälta och lättarbetade. Det är också vanligt att grodda, syra och torka. Råvarorna ska vara ekologiska eftersom man menar att de då innehåller mer näring och framförallt mindre gifter. Grunden inom rawfood är en vegetarisk, nästintill vegansk kost. Med andra ord utesluts animaliska produkter såsom mjölk, kött och ägg.

Amerikanskan Ann Wigmore anses vara den som gjorde rawfood kulturen känd hos allmänheten. När hon 1955 blev sjuk i cancer började hon äta örter och vetegräs för att läka sig själv. Under de följande 35 åren föreläste hon och skrev böcker om naturlig läkning. 

Tillbaka till glädjen i livet

Zenita logga_utantext1.jpg
bottom of page