top of page

Stress

Stress en försvarsmekanism

woman-2696408_960_720_redigerad.jpg

I grunden är stress en förutsättning för att överleva. 

Vårt autonoma nervsystem är programmerat för att hjälpa oss klara av olika situationer som vi utsätts för. När en fara hotar utsöndrar nervsystemet hormoner, såsom adrenalin, noradrenalin, och kortisol. Dessa hormoner ökar på andelen fetter och sockerarter i blodet vilket ger snabb och effektiv energi till musklerna. Hjärtat börjar slå snabbare, vilket ytterligare ökar på energimängden och syreupptagningsförmåga i kroppen, allt för att ge bästa möjliga energi vid en kamp eller en flykt. Vi blir mindre känsliga för smärta och blodet koagulerar fortare, allt för att vi ska överleva, fantastiskt. När anledningen till vår stress inte tar slut efter en kort tid, utan pågår dag ut och dag in, så påverkas vår fysiska- psykiska hälsa och vi blir sjuka.

Negativa stresseffekter

Den negativa stresseffekten uppkommer då pressen blir för långvarig, eller då vi inte kan utnyttja den stress som uppkommer i kroppen för att agera. Om alla motionerade vid stress symtom skulle man använda hormonerna som uppstår vid stress, de skulle inte vara kvar i kroppen och orsaka skada. Tyvärr så är det inte det första vi tänker på - att vi ska ut och springa för att rensa kroppen från stresshormonerna utan de ligger kvar på en hög nivå i blodet och framkallar negativa effekter fysiskt och psykiskt. Bland annat kan långvarig stress leda till matsmältningsbesvär (vilket leder till vitaminbrist), hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, åderförkalkning, depression, övervikt, tandlossning och infektioner. Långvarig stress kan och leder oftast också till flera olika mentala sjukdomstillstånd. 

Positiva stresseffekter

 I vissa situationer när vi ska prestera det lilla extra även om kroppen är trött hjälper stressen till att hålla ångan uppe. Det kan exempelvis när du ska utöva extremsport, framföra något inför publik, eller det finns en topp i arbetsbördan. Då kan vi dra nytta av de ökade stresshormonerna i kroppen och åstadkomma mer än vad vi hade gjort om vi inte haft någon stress i kroppen. För att stress ska upplevas som positiv krävs att den endast pågår under en kortare period. 

Stresstolerans

Vissa anses ha hög stresstolerans medan andra har en lägre men till slut blir all sjuka av långvarig stress. Gränsen för vad vi kan utsättas för utan att negativa bieffekter beror på vår mentala status, ålder, i vilken situation stressen uppkommer, vilken typ av fysiska och mentala påfrestningar som utlöser stressreaktionen och framförallt hur långvarig stressen blir.

Tillbaka till glädjen i livet

Zenita logga_utantext1.jpg
bottom of page